Jste z Olomouce a okolí a máte rádi venkovní grilování? Počasí prozatím přípravě jídla pod širým nebem, ale ale je dobré si před zahájením sezóny zopakovat základní pravidla pro chutnou a zdravou přípravu pokrmů.

1. Dávejte přednost kvalitním potravinám. Pokud dáte na rošt druhořadé maso a zeleninu, nikdy z nich nezískáte prvotřídní oběd či večeři. Pokud možno negrilujte nic, co prošlo mrazákem. V případě zeleniny volte pevné čerstvé kusy a nikoliv týden staré zbytky „co dům dal“.

grilování

2. Grilujte na dřevěném uhlí. Jeho vůni se nic nevyrovná. Moderní grilovací brikety jsou velmi pohodlné, snadno se zapalují a dlouho drží teplo. Ale pravé grilování s nimi spojovat nemůžeme. Pokud grilujeme na plynu nebo pomocí elektřiny, můžeme si připravit mimořádně chutnou večeři, ale připravíme se o jedinečný zážitek.

grilování

3. Nesnažte se přebít přirozenou chuť masa a dalších surovin. Marináda na potraviny určené ke grilování nepatří. Kdo chce, dochutí si hotové jídlo přímo na talíři.

4. Negrilujte přímo nad hořícím nad ohněm. Využívejte teplo žhavých uhlíků, nikoliv plamenů. Jídlo se rovnoměrněji propeče, nebudete muset řešit spálené kraje a syrový vnitřek . Výsledek bude také zdravější.

grilování

5. Mějte vždy po ruce rozprašovač s vodou. Není nic horšího, než když vám na roštu hoří večeře ba vy vbíháte do domu najít něco, čím vzplanuté uhlíky zase uhasíte. Nikdy to zpět nestihnete včas a bude po jídle.

6. Pořiďte si kovovou kuchařskou pinzetu nebo kleště. Především do masa nikdy nepíchejte sebelépe vypadající vidličkou. Vytekla by z něj šťáva a vám by zůstala jen tvrdá podešev. Navíc některé kousky zeleniny, například malá rajčata, bez pinzety takřka nejdou z grilu vytáhnout.

grilování

7. Pokud nemáte trpělivost gril po každém použití důkladně vyčistit, pokládejte suroviny raději na perforované alobalové misky. Ty stačí po večírku jednoduše vyhodit.

8. Zvolte pro grilování to správné místo. Lidé na vesnici to mají snadné, prostoru kolem domu bývá dost. Ale grilovat se dá i v centru Olomouce. Příkladem může být projekt Nová sladovna, který nabízí klientům bydlení na prahu zelených olomouckých parků v blízkosti historického jádra města. K části přízemních bytů přitom patří zelené předzahrádky, které jsou ke grilování jako stvořené.

9. Nebojte se občas experimentovat a vhoďte do žhavých uhlíků trochu koření nebo bylinek. Chybu neuděláte například s čerstvým rozmarýnem a tymiánem nebo kouskem skořice.

10. Najděte si pro grilování tu správnou společnost. Radost z dobře připravené chutné večeře se díky sdílení zážitku s rodinou a přáteli znásobí. A kdo z nás by nechtěl být za dobrou práci u grilu pochválen, že?

grilování