Máte rádi dobré víno? Myslíme opravdu dobré víno, nikoliv „dvojku“ neznámého původu a odrůdy nalévanou ze sáčku v hospodě. Pokud s vínem teprve začínáte, poradíme vám, na co si dát pozor.

Výběr vína necháme na vás. Pokud chcete opravdu kvalitní nápoj, nechejte si poradit ve vaší vinotéce. V řadě případů jde koupit dobrá láhev i v supermarketu, nesmíte ovšem hledat mezi nejlevnějším zbožím.

Skladování vína

Zapomeňte na ozdobné stojany v obývacím pokoji. Jsou možná efektní, ale nesplňují základní požadavky na skladování, tedy nižší teplotu a tmu. Pokud nemáte speciální ledničku na víno, skladujte lahve raději v temnu vašeho sklepa.

Teplota vína

Před otevřením lahve je samozřejmě potřeba víno vychladit na správnou teplotu. Tady neexistuje univerzální rada, záleží na obsahu lahve.

Šumivá vína 4 až 8 stupňů
Sladká bílá vína 7 až 9
Suchá bílá vína 9 až 11 stupňů
Růžová vína 10 až 13 stupňů
Lehká červená vína 12 až 15 stupňů.
Vyzrálá červená vína 14 až 18 stupňů

víno

Aroma a chuť vína

Nevěřte řečem o jahodách, malinách, lesním ovoci, citrusech, vanilce či trávě. Dobré víno voní a chutná jako víno. Samozřejmě za předpokladu, že nemáte v puse žvýkačku.

Jak rozlévat víno?

Sklenici plňte pokud možno do jedné třetiny. Bílé víno a sekty nedoléváme. Jsou totiž nejnáročnější na teplotu.

Prostředí a atmosféra

Víno chutná výborně přímo ve vinném sklepě. Ale ze všeho nejdůležitější je vychutnat si je s někým blízkým. S partnerem, partnerkou, s přáteli. Kdo má štěstí, může si k němu sednout někde venku, například na terasu, na dvorek nebo na zahrádku. V Olomouci se dá najít vhodné místo přímo v centru města. Například projekt Nová sladovna nabízí svým klientům přízemní byty s předzahrákami, které si majitelé mohou zařídit podle svých představ.