Po krajské nemocnici v Třinci bude další nemocnice na Moravě nabízet odstranění nosních mandlí takzvanou plazmovou koblací. Zákrok je nově možné absolvovat ve Fakultní nemocnici v Olomouci.

Odstranění mandlí plazmou způsobuje menší pooperační bolestivost a riziko krvácení, rychlejší hojení a preciznější odstranění nežádoucí tkáně.

Zdravé nosní a krční mandle pomáhají bránit organismus před bakteriemi, které se dostávají do těla nosem či ústy. Pokud ovšem samotné mandle způsobují opakované záněty, případně překážejí v dýchacích cestách, může lékař doporučit jejich chirurgické odstranění. „Plazmová koblace je nadstandardní a zatím nejšetrnější metoda sloužící k odstranění nosní mandle nebo zmenšení objemu krční mandle. Plazma o teplotě čtyřicet až sedmdesát stupňů naruší tkáň mandlí, kterou následně během zákroku odsaje sonda. Operace probíhá v narkóze a trvá zhruba půl hodiny. Pacient po ní většinou může odejít domů. Jedinými omezeními pro něj jsou tak odpočinek v následujících dnech spolu s konzumací stravy, která se snadno polyká,“ popisuje novou metodu primář Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku FN Olomouc Jiří Hoza.

Tým jeho kliniky nabízí odstranění mandlí plazmovou koblací především dětským pacientům, metodu však mohou v některých případech využít i dospělí. „A to zejména při zmenšení zbytnělé nosní sliznice a redukci měkkého patra a čípku u lidí, které trápí chrápání,“ dodává primář Hoza.

Plazmová koblace je zákrok, za nějž si zájemci ve Fakultní nemocnici Olomouc připlatí částkou 6200 korun. „Bližší informace lze získat v rámci dětské ORL poradny, do níž je možné se objednat osobně na naší klinice či na telefonním čísle 588 443 833,“ uzavírá Hoza.

Obrázek je pouze ilustrační.