Bydlíte ve městě a chcete domácnost sdílet s psem nebo kočkou? Poradíme vám, jak život s domácími mazlíčky zvládnout k vaší spokojenosti a bez negativních dopadů na jejich zdraví.

Dobrá strava je základ

Pro život psů a koček není nic důležitějšího než kvalitní strava. Pokud jste u svých rodičů nebo prarodičů na vesnici viděli krmiv zvířata výhradně zbytky, případně pečivem namočeným v mléce, na tento způsob jejich výživy zapomeňte. Lidská potrava plná soli pro ně absolutně není vhodná. Potřebují krmivo s vyšším podílem živočišných bílkovin. Ideální jsou granule, případně konzervy. Při jejich nákupu se nedívejte po slovech jako „prémiové“ nebo dokonce „superprémiové“, protože ve skutečnosti nic neznamenají. Raději si přečtěte složení. Dbejte, ať je hlavní složkou maso, nikoliv „živočišná bílkovina“, která může znamenat takřka cokoliv. Vyhněte se krmivu, ve kterém hraje prim kukuřice, pšenice nebo sója. Jsou levné a výrobci jimi často nahrazují důležitější složky zvířecí stravy. Granule obsahující konzervanty obejděte velkým obloukem.

Bez pohybu to nepůjde

Kočky je možné chovat doma, kde na příslušných místech vykonávají i své potřeby. Pokud jim chceme dopřát pohyb venku, je ideální mít malý dvorek nebo třeba zahrádku u domu. Pokud jste z Olomouce, můžete využít aktuální nabídky domů s předzahrádkami v projektu Nová sladovna. Strávíte se svými mazlíčky krásné chvíle uprostřed zeleně, a přitom v samotném centru města.

Psi na rozdíl od koček nutně potřebují pohyb venku. Je dobré jim během dne dopřát čerstvý vzduch na předzahrádce, ale zároveň je musíte venčit. Pes je geneticky předurčen si značkovat svůj rajón. Proto je nutné s ním vyrážet ven. Pokud bydlíte v lokalitě, kde je dostatek zeleně, tím lépe pro vás i pro něj.

Dobrý veterinář je požehnání

Každé zvíře občas potřebuje prohlédnout, naočkovat nebo pomoci s nějakou chorobou. Zeptejte se známých na jejich zkušenosti s veterinárními lékaři a pro svého psa nebo kočku si jednoho z nich vyberte. Dobrý veterinář nebude levný, ale pro zdraví a život vašeho domácího mazlíčka bude požehnáním.