Také v letošním roce proběhne už tradiční setkání na Hradisku u příležitosti výročí návštěvy prezidenta Masaryka v Olomouci a ve Velkém Týnci. Setkání u mohyly na Hradisku u Velkého Týnce se uskuteční v sobotu 21. září od 15 hodin. Součástí programu bude připomenutí odkazu prezidenta Masaryka a uctění památky obětí 1. a 2. světové války. Chybět nebude ani navazující doprovodný kulturní program a občerstvení pro návštěvníky setkání.

Právě mohyla, připomínající po 1. světové válce její týnecké oběti, byla v září roku 1921 osobně odhalena Tomášem Garrigue Masarykem, který na vrchu Hradisko rovněž pronesl projev. Je tedy jedním z mála míst na Hané, které je bezprostředně spjato s osobností prezidenta Osvoboditele a jeho odkazem. Proto si každoročně tuto významnou událost obyvatelé Týnce a širokého okolí připomínají na setkání organizovaném obcí Velký Týnec, Iniciativou pro podporu vypálených obcí s podporou Masarykovi demokratické akademie.

GPS místa konání akce:49.5483575N, 17.3541036E.

Z prezidentské návštěvy Hané v září 1921

Zájemce o kulturu by mohlo zajímat, že prezident Masaryk večer 18. září navštívil představení v tehdejším olomouckém Městském divadle. Hrála se tehdy Fibichova Šárka. Byl zde však pouze na první jednání, protože musel odjet do arcibiskupského paláce na slavnostní recepci pořádanou na jeho počest tehdejším arcibiskupem a senátorem Antonínem Cyrilem Stojanem. V programu nechyběla ani přehlídka olomoucké posádky vykonaná 19. září na neředínském letišti v ranních hodinách.