Už pozítří se desítky běžně nepřístupných laboratoří a pracovišť Univerzity Palackého otevřou pro veřejnost. Letošní Noc vědců proběhne v pátek 27. září od 18 hodin do půlnoci. Letos se akce koná s podtitulem Šetrně k planetě.

Noc, během které zazáří každý

„Dnes a denně čteme o globálním oteplování, tání ledovců, uhlíkové stopě i kácení pralesů. Málokdo si však za těmito jevy a událostmi představí jejich konkrétní dopady v českém prostředí. Noc vědců se proto pokusí nejen tyto věci vysvětlit a hravou formou veřejnosti přiblížit,“ říká Ondřej Martínek z Oddělení komunikace UP, koordinátor olomoucké Noci vědců. Lidé se tak mimo jiné dozvědí, jak si ekologicky mýt ruce, co stojí za nedostatkem vody v krajině nebo že šetrně se můžeme chovat i v jazyce.

Kromě tradičních pokusů, exkurzí a přednášek dojde i na fire show, videomapping, prohlídky anatomického muzea či recyklační workshopy. To vše za organizační účasti více než pěti set studentů, pedagogů a vědeckých pracovníků. „S více než stovkou bodů programu totiž patří olomoucká Noc vědců k těm vůbec největším. Navíc jsme letos stáli i za celorepublikovým spotem k akci a podíleli jsme se na nové mobilní aplikaci a webu Noci vědců,“ dodává Ondřej Martínek. Na programu se podílí sedm fakult univerzity, její interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání a Vědeckotechnický park UP i Fakultní nemocnice Olomouc.

Teologie o ekologii, virtuální realita i 3D tisk

Na své si přijdou fanoušci jak přírodovědných, tak humanitních oborů nebo medicíny. Například na teologické fakultě čeká návštěvníky přednáška Teologie a ekologie jdou dohromady a ti, kteří zamíří na filozofickou fakultu, se dozví o tom, jak migrují kulturní plodiny nebo jak se může psychologie podílet na udržitelném rozvoji. „Pracovníci a studenti fakulty tělesné kultury a lékařské fakulty zase seznámí zájemce s metodami, jak se šetrně chovat ke svému tělu. A na pedagogické fakultě bude Noc vědců patřit roztodivným rukodělným i digitálním dílnám a workshopům,“ zve tisková mluvčí olomoucké univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Pevnost poznání pak pro vědychtivé děti i dospělé, kromě stálých expozic či možnosti navštívit planetárium, chystá i virtuální realitu, tematickou projekci s podtitulem Oheň, voda vzduch a země nebo ukázky 3D tisku. A vůbec největší 3D tiskové centrum na Moravě bude zpřístupněno během noci ve Vědeckotechnickém parku UP v Olomouci-Holici.

Nebe na dosah na přírodovědecké fakultě

Nejbohatší program se chystá tradičně na přírodovědecké fakultě. Bohatý populárně-naučný program letos nabídne všech šest pater fakulty. „Návštěvníci se například dozvědí, pomocí jakých metod geologové identifikují toxické kovy a radioaktivní látky, jak houby pomáhají rozkládat organické látky v přírodě, zda se rostliny dokáží vypořádat s hektickou dobou nebo jak se vyrábí zubní pasta pro slony,“ vypočítává z programu mluvčí fakulty Šárka Chovancová. Za příznivého počasí bude možné na terase fakulty pozorovat jasné objekty noční oblohy. Odborníci se letos zaměří například na problematiku znečištění vesmíru. Připraveny jsou také nejrůznější kvízy, křížovky a hry v angličtině, profesionální drony nebo chemický filtr, pomocí kterého se mohou návštěvníci seznámit s barevným složením lentilek.

Více o programu zjistíte na www.nocvedcu.cz/olomouc.