Mezi obyvateli obcí na Uničovsku je už 18 lidí, kterým lékaři diagnostikovali koronavirus. Je to o 50 procent více než včera večer, kdy jich bylo 12. Litovel zůstala na 13 nakažených. Celkem je v kraji 38 lidí, kteří měli pozitivní testy na koronavirus.

Policie během dneška odřízla od světa celkem 21 obcí na Uničovsku a Litovelsku.

Lidé v těchto obcích si mohou dojít nakoupit potraviny, léky, drogerii nebo krmiva pro zvířata a pohonné hmoty. Povoleny jsou i cesty k lékaři.

Olomouckému kraji se dnes podařilo zajistit prvních deset tisíc roušek. Polovinu prioritně dostanou pracovníci v sociálních službách a zdravotnické profese. Dalších pět tisíc roušek a k tomu 1400 respirátorů míří k osobám zajišťující dodávku zboží a služeb na uzavřeném území.

„Už dopoledne jsem pomocí telekonference probíral situaci se zástupci krajských sociálních služeb v postižené oblasti. Dohodli jsme se na improvizované zajištění péče o lidi, kteří jsou na pomoc ostatních odkázaní. Týká se to třeba domovů pro seniory. Nejpozději zítra jim doručíme ochranné pomůcky,“ dodal k mimořádnému opatření hygieniků hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.