Občanská demokratická strana chce mít senátorem za volební obvod číslo 66 starostu Uničova Radka Vincoura. Mimořádně úspěšný komunální politik před dvěma lety s kandidátkou ODS drtivým způsobem vyhrál komunální volby. V minulých měsících si upevnil důvěru občanů během koronavirové epidemie, která na čas město odřízla od okolního světa. A znovu se osvědčil při nedávných povodních, které vážně postihly Uničovsko.

Radek Vincour řídí Uničov od roku 2016, předtím byl ředitelem tamního Městského kulturního zařízení. „Radek Vincour má značné množství životních zkušeností, manažerské schopnosti a empatii, které z něj dělají skvělého kandidáta na senátora. V Uničově odvádí dlouhodobě skvělou práci. Dobře město reprezentuje navenek, ale zároveň je starostou opravdu všech občanů, každého dítěte, rodiče i každé babičky,“ říká o kandidátovi na senátora náměstek hejtmana Olomouckého kraje za ODS a místopředseda olomouckého oblastního sdružení strany Dalibor Horák.

Sám Vincour spatřuje své priority v oblasti zdravotnictví, kde vidí nedostatek praktických lékařů, pediatrů a stomatologů, v životním prostředí ovlivňovaném suchem a v dopravě. Už dříve prokázal, že umí zapojit do práce pro místní komunitu opravdu všechny občany včetně lidí bez domova. „Senátor má být aktivní a lidé u něj musejí najít zastání,“ říká ke své kandidatuře do horní komory Parlamentu ČR.

Třiapadesátiletý Radek Vincour vystudoval Univerzitu Palackého, obor český jazyk – hudební výchova. V minulosti pracoval jako moderátor Rádia Rubi, které bylo první soukromou rozhlasovou stanicí v České republice. Krátce také vyučoval na střední odborné škole a Základní umělecké škole v Uničově. Více než dvacet let řídil Městské kulturní zařízení Uničov. Od roku 1998 je uničovským zastupitelem a radním, od roku 2016 pak starostou města. Lidé na Moravě jej znají také jako aktivního muzikanta a zpěváka, dlouhá léta je lídrem populární kapely Fofrovanka. Je ženatý, má tři děti a je hrdým dědečkem.