Silnice Olomouckého kraje ve výše položených oblastech letos už pokryla první sněhová nadílka. Horské oblasti v minulých dnech zažily dopady blížícího se studeného období, nízké teploty a sněhové srážky donutily vyjet sypače i pluhy. Technika byla připravena již v předstihu, přestože zimní údržba dálnic a silnic I. třídy formálně začíná až v neděli 1. listopadu.

Ředitelství silnic a dálnic ČR v Olomouckém a Moravskoslezském kraji zajišťuje údržbu dálnic D1, D46 a částí D35 a D48 prostřednictvím správních středisek SSÚD Ivanovice na Hané, SSÚD Kocourovec, SSÚD Mankovice a SSÚD Ostrava. Tato střediska mají letos k dispozici pro zimní údržbu 44 vybavených sypačů s radlicí, devět nakladačů a čtyři sněhové frézy. Sjízdnost svěřených komunikací je zabezpečena mimo jiné chemickými rozmrazovacími materiály, aktuálně je naskladněno více než 10 tisíc tun soli.

Údržba silnic I. třídy a zbývajících úseků dálnic a je organizována dodavatelsky čili smluvenými firmami. V rámci Moravskoslezského kraje připraveno 37 vybavených sypačů s radlicí, 10 nakladačů, čtyři sněhové frézy, čtyři šípové pluhy, 13 traktorů s radlicí a jeden ledořez. Výraznou podporou zimní údržby na Ostravsku je zásoba více než 15 tisíc tun soli a 1 500 tun inertního posypového materiálu. Na území Olomouckého kraje je připraveno zasáhnout 20 vybavených sypačů s radlicí, osm nakladačů, čtyři sněhové frézy, čtyři šípové pluhy a dva traktory s radlicí. Ze skladů může být rozvezeno více jak 12 tisíc tun soli a 250 tun inertního posypového materiálu.