Piráti v Olomouckém kraji si zvolili první trojici kandidátů, kteří je v letošním roce povedou ve volbách do Poslanecké sněmovny. V závěru loňského roku byl zvolen lídr. Bude jím současný místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal, který svou pozici obhájil. Na druhé místo byl nominován vysokoškolský pedagog a zastupitel Olomouce Viktor Tichák. Třetí příčku bude zastávat krajský zastupitel a marketingový specialista Jaromír Horký. Čelo Pirátských kandidátů uzavřou olomoucký zastupitel Hynek Melichar a krajský radní Martin Šmída. O jejich pořadí však ještě probíhá členské hlasování.

Nominace probíhala v online prostředí formou hlasování členů v primárních volbách. „Vážím si toho, že opět povedu Piráty v Olomouckém kraji ve volbách do Poslanecké sněmovny. V následujícím volebním období bych rád navázal na práci, která mě momentálně nejvíce zaměstnává. Jedná se především o opravu volebního zákona, aby byla nastavena rovnost hlasů bez ohledu na velikost strany či velikost kraje. Dále bych rád prosadil zavedení korespondenčního hlasování minimálně ze zahraničí,“ říká Vojtěch Pikal.

Druhým v pořadí bude Viktor Tichák, zastupitel města Olomouce a předseda pirátského krajského sdružení. „Všem hlasujícím děkuji za podporu, přijímám ji s velkou pokorou. Bitva o druhou pirátskou pozici byla velmi vyrovnaná, skvělých kandidátů bylo opravdu hodně. Ukazuje to kvalitu našeho krajského sdružení. Věřím, že nás čeká další úspěšná koaliční kampaň. Mezi mé priority v poslanecké roli by patřila novela rozpočtového určení daní, digitalizace státních příspěvkových organizací nebo prosazení legalizace sňatků párů stejného pohlaví. Modernímu digitálnímu státu vstříc,“ říká Viktor Tichák.