Fakultní nemocnice v Olomouci zvýší od 1. ledna 2022 poplatek za hodinu parkování. Místo desetikoruny bude nově stát dvojnásobek. Poplatek za vjezd ve výši pěti korun zůstane stejný. „Nemocnice tak reaguje na skutečnost, že cena parkovného v jejím areálu je nyní citelně nižší než v nedalekém centru města, takže si někteří řidiči zvykli odstavovat své vozy právě zde.

FN Olomouc zároveň připravuje další vylepšení svého vjezdového systému a systematicky buduje nové odstavné plochy v reakci na stále houstnoucí automobilový provoz,“ říká mluvčí zařízení Adam Fritscher.

Avizované zvýšení ceny se netýká parkovací plochy P4, která přiléhá k letos otevřenému novému vjezdu z Hněvotínské ulice. Co se také nemění, je poplatek za vjezd do nemocnice a prvních 30 minut pobytu v ní, jenž nadále činí 5 korun. Tato možnost je výhodná zejména pro ty, kdo pouze přijedou vyložit nebo naložit svého blízkého mířícího k lékařskému vyšetření či ošetření.

„Dosavadní nerovné ceny za hodinu stání ve městě a v našem areálu mohly svádět k tomu, aby u nás parkovali
i lidé, jimž by se nechtělo platit vyšší taxu při cestách do centra či třeba na výstaviště Flora. Naším hlavním záměrem je však poskytnout prostor pro vyložení a naložení pacientů jedoucích za lékařskou pomocí, a to pokud možno co nejblíže zdravotnickým pracovištím. Proto jsme před časem zavedli systém zónového stání na odstavných parkovištích pro naše zaměstnance a uvolnění míst u klinik veřejnosti a proto také nyní přistupujeme k úpravě ceny za hodinové stání,“ vysvětluje hlavní správce Fakultní nemocnice Olomouc Vladimír Olejníček.

Dalším důvodem zvýšení ceny za hodinové stání jsou podle jeho slov investice do zlepšení stávajícího vjezdového systému. „Od ledna příštího roku tak bude například možné hradit vjezdový poplatek pomocí QR kódu. Zároveň každoročně systematicky pracujeme na zvyšování kapacity stávajících parkovišť a jejich zkvalitňování,“ připomíná Ing. Olejníček fakt, že od zavedení stávajícího vjezdového systému vznikly v areálu FN Olomouc mimo jiné dvě nová parkoviště pod Dětskou klinikou (P2), dále dvě parkovací plochy u nového vjezdu z Hněvotínské ulice (P3 a P4) a menší parkoviště pod lékárnou a u budovy ubytovny známé pod názvem Lotos. V prostorách Fakultní nemocnice Olomouc je tak aktuálně k dispozici celkem 1142 parkovacích míst.

Foto: Fakultní nemocnice Olomouce