Ve druhé polovině února občané Olomouce uvidí v ulicích novou tramvaj. Dopravní podnik ji přivezl tento týden ve čtvrtek. Cestující ji budou moci potkat na všech linkách.

„Oproti předchozím vozům je největší změnou pasivní antikolizní systém, který sleduje prostor v blízkosti vozidla a řidiče upozorní na možný střet s cyklistou, chodcem nebo jinou překážkou,“ popsal Jaroslav Michalík, předseda představenstva Dopravního podniku města Olomouce.

Kapacita nové tramvaje s označením EVO1/o je 27 sedících a 85 stojících cestujících. Vůz je plně nízkopodlažní, má klimatizaci a umožňuje nabíjení elektronických mobilních zařízení prostřednictvím USB zásuvek.

„Dále je vůz vybaven kamerovým systémem, který sleduje dění jak uvnitř, tak vně vozidla, interiér je ošetřen speciálním nástřikem nanotechnologií pro odstranění zápachu a bakterií a okna jsou polepena ochranou folií proti vandalům,“ vysvětlil Pavel Zatloukal z Dopravního podniku města Olomouce.

Tramvaj EVO1/o je vybavena celkem sedmi dveřmi, čtyřmi na pravé straně a třemi na levé straně tramvaje s možností otevření ve směru jízdy pouze na pravé straně.