Ve Šternberku mají lékaři i pacienti k dispozici nový interní pavilón za 259 miliónů korun. Čtyřpodlažní budova je plná moderních lékařských technologií, které teď budou sloužit lidem z celého regionu. Z rozpočtu Olomouckého kraje šlo na stavbu budovy více než 200 miliónů korun.

„Rád bych popřál lékařkám a lékařům, kteří budou v nové interně pracovat, hodně uzdravených pacientů a příběhů s dobrým koncem. Nový pavilon interny byl navržen a postaven tak, aby patřil mezi nejmodernější v regionu. Mám radost z každého zkvalitnění zdravotnických služeb v našem kraji. A nová šternberská interna je vylepšením zásadním,“ řekl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Se stavbou nového pavilonu začala firma na jaře 2020. Budova má jedno podzemní a čtyři nadzemní podlaží. Uvnitř sídlí akutní ambulance, kardiologie, lůžková oddělení a například i dvoulůžkové pokoje vybavené vlastní koupelnou. Úplně nahoře našla zázemí jednotka intenzivní péče, kde se lékaři mohou současně starat rovnou o deset pacientů.
Plocha jednotlivých podlaží má dohromady čtyři tisíce metrů čtverečních. Celkový počet lůžkových pacientů bude až 54 a v přízemí je prostor pro ambulantní odbavení dalších dvaceti lidí. Budova je protkaná kilometry kabelů, které zajišťují datovou, řídící a komunikační síť.

„V případě výstavby nového interního pavilonu můžeme mluvit o jedné z největších investičních akcí Olomouckého kraje v posledním desetiletí. Jsem rád, že stavba tohoto objektu s konečnou platností potvrdila stabilitu Nemocnice Šternberk v rámci systému akutní lůžkové péče v našem regionu a definitivně vyvrátila úvahy o jejím zrušení, které v minulosti na různých úrovních zaznívaly. Poděkování v těchto souvislostech patří zejména místopředsedkyni představenstva společnosti Agel Marii Marsové a emeritnímu řediteli nemocnice Vítězslavu Vavrouškovi, kteří stáli u zrodu projektu. Poděkovat je třeba i kolegům v orgánech Olomouckého kraje, na krajském úřadu a v neposlední řadě také členům orgánů společnosti Agel Středomoravské nemocniční, kteří výstavbu nového pavilonu v různých fázích organizovali a podporovali,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Dalibor Horák.