Soutěž O keramickou popelnici, která popularizuje třídění komunálního odpadu, měla letos 399 účastníků z Olomouckého kraje. V kategorii měst zvítězily Hranice a Jeseník, mezi obcemi bodoval Majetín a Lipina. Lidé v našem kraji třídí nejlépe v Česku.

„Chci poděkovat všem, kteří odpad třídí, a věřím, že jejich počet se bude dál zvyšovat. Olomoucký kraj má připravený celý systém nakládání s odpady a právě obce jsou jeho nejdůležitější součástí,“ zdůraznil Martin Šmída, radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí.

Vyhlášení výsledků soutěže, která se letos uskutečnila už posedmnácté, se odehrálo 20. září v Náměšti na Hané. Akci pořádá Olomoucký kraj ve spolupráci se společností EKO-KOM. Účastníci, které se umístili na medailových pozicích, si mezi sebe rozdělí motivační odměnu ve výši 300 tisíc korun. Finance uvolnilo ze svého rozpočtu přímo olomoucké hejtmanství.

„Olomoucký kraj získal první místo v pomyslném srovnání všech krajů ČR. Na jednoho obyvatele tohoto kraje připadlo za rok 2021 v průměru 89,7 kilogramu vytříděného odpadu. To je o zhruba deset kilogramů více než v roce 2020,“ uvedla Martina Filipová, ředitelka oddělení regionálního provozu společnosti EKO-KOM.

Kromě keramické popelnice se soutěžilo také o Keramické sluchátko a Elektrooskara. Ceny se udělují městům a obcím, které nejlépe třídí elektroodpad. V našem kraji zvítězily Bystrovany, Jeseník, Mikulovice, Pavlovice u Kojetína, Ruda nad Moravou a Zábřeh.