V pondělí 17. října zavítal do Olomouckého kraje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. V rámci návštěvy se potkal s hejtmanem Josefem Suchánkem a členy krajské rady, navštívil potravinovou banku v Olomouci – Řepčíně i Centrum Dominika v Kokorách na Přerovsku.

„Potravinové banky považuji za zásadní téma, zvlášť dnes, v době masivního zdražování. Lidí, kteří nemají co jíst, přibývá. Proto jsem rád, že se síť potravinových bank stále rozrůstá. V Olomouci se navíc připravuje i velké centrum materiální a potravinové pomoci. Chtěl jsem si prostory v Hanáckých kasárnách, kde se jeho zázemí chystá, prohlédnout a v praxi zjistit, jak celý proces podpořit,“ uvedl ministr Marian Jurečka.

S krajskými radními ministr diskutoval o zákonu o sociálním podnikání, bezdomovectví ve městech a „obchodu s chudobou“, hospodářsky a sociálně ohrožených územích kraje, ukrajinských válečných uprchlících, cenách energií nebo například o životním prostředí a odpadech či dopravě v regionu. „Setkání s panem ministrem Jurečkou bylo přínosné v mnoha ohledech, mimo jiné také proto, že je v Olomouckém kraji doma. Do svého vládního angažmá byl členem krajského zastupitelstva, tudíž dokáže potřeby našeho regionu dobře vnímat,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Během svého dalšího programu ministr zamířil do cvičné zubní ordinace olomouckého spolku Jdeme Autistům Naproti, do potravinové banky v Olomouci – Řepčíně a Hanáckých kasáren v centru krajského města. Nevynechal ani organizaci Zet-My, která poskytuje terénní odlehčovací službu dětem a dospívajícím se zdravotním postižením či Centrum Dominika Kokory.