Venku přituhuje, teplota na teploměru se drží několik stupňů pod nulou a pro lidi bez domova nastává nejnáročnější období v roce. Je takřka nemožné trávit mrazivé noci bez ohrožení na zdraví venku, když skromné přístřešky nemohou poskytnout dostatečnou ochranu před přívalem sněhu. Pomocnou ruku podává Charita Olomouc, která lidem bez domova nabízí možnost, jak přečkat zimu v teple a bezpečí.

Lidé bez střechy nad hlavou mohou přečkat mrazivou noc v noclehárně. I tyto prostory se však rychle plní, a proto nastávají situace, kdy se musí zájemci i odmítat. „Zatímco v předchozích letech došlo k naplnění kapacit až v listopadu, letos jsme museli odmítat zájemce o služby již od poloviny září,“ přibližuje Alexandr Dvořák, vedoucí střediska Samaritán. Největší zájem o přenocování v noclehárnách mají muži. „Dosavadní průměrný zájem o nocleh za rok 2022 je 89 % u mužů a 63 % u žen, v září došlo k navýšení na 96 % u mužů a 72 % u žen,” doplňuje Alexandr Dvořák v konkrétních číslech. Celková kapacita v noclehárnách činí 18 lůžek pro muže a 10 lůžek pro ženy. V tuto chvíli je každodenně naplněna.

Pomocí je „seďárna“ v denním centru

Služeb denního centra využívají lidé bez domova nejvíce v zimě. Průměrný celoroční počet návštěv je 1 800, letos v listopadu byl počet návštěv 2 178. Nejvyužívanější je takzvaná dopolední “seďárna”, kde si lidé krátí mrazivé chvilky uvnitř ve vytopeném prostředí. V denním centru najdou lidé bez střechy nad hlavou zázemí, kde mohou v bezpečí řešit své problémy zdravotní, rodinné, právní, sociální či ekonomické.

Karimatky, čaj, sprcha

Z důvodu rychle se plnících kapacit v noclehárnách otevřelo středisko Samaritán rovněž tzv. „noční centrum“. Zde mohou lidé bez domova přespat a strávit mrazivou noc na vypůjčených karimatkách v teple. I této pomoci v mrazivých dnech využívá stále více zájemců. Celková kapacita nočního centra je nastavena na 30 míst, v případě naplnění kapacity jsou využívány i další prostory, tak aby nikdo nemusel v zimě spát venku. „Z roku 2021 držíme prozatímní rekord v počtu nocležníků, kdy jsme nechali přenocovat 52 osob a ochránili je tak od strávení nocí v těch nejmrazivějších večerech,” říká Dvořák.

Terénní programy

„Terénní programy pokračují ve své běžné činnosti, zavádí se večerní terén, navštěvují lokality a aktivně vyhledávají ohrožené osoby s doporučením využití služeb střediska Samaritán, jako je denní a noční centrum,” zmiňuje Dvořák. Pracovníky terénního programu je možné kontaktovat pravidelně od 9:00 do 9:15 hodin v pondělí, středu a pátek na náměstí Republiky u kostela Panny Marie Sněžné.

Pobyt v azylových domech

O pobyt v domovech je velký zájem nejen v zimních měsících, ale v průběhu celého roku. „Máme celoročně plnou kapacitu, s příchodem zimy se v rámci obsazenosti míst nic moc nemění,” říká Alexandr Dvořák, vedoucí střediska. Zároveň dodává, že kapacita není neomezená. Z tohoto důvodu je nezbytné vést pořadníky zájemců a pravidelně obsazovat lůžka, která se postupně uvolňují.

Autorem snímku je Lukáš Uchytil