Jste milovníci kávy a rádi ochutnáváte různé její druhy? Kávová kultura šla u nás v posledních letech výrazně nahoru. Pokud se v kávách dobře neorientujete, možná vám pomůže náš článek.
Zcela na vás necháváme, kde si kávu vychutnáte. Někdo se nechá obsloužit v dobré kavárně, jiný přípravu oblíbeného nápoje nikomu nesvěří a udělá si ji sám. Pak ji může vychutnat se svými blízkými například pod širým nebem své předzahrádky. Pokud jste z Olomouce, zkuste třeba Novou sladovnu, ta ještě několik podobných míst nabízí.
Espresso
Základní druh kávy. Cca 30 ml kávy, která se 20 – 30 sekund pod tlakem extrahovala. Dvojité dávce se říká espresso doppio.
Ristretto
Menší espresso o objemu 20 ml. Dobré ristretto je sladší a kyselejší než espresso. V Čechách se mu někdy říká piccolo, to ovšem ve skutečnosti neexistuje. Piccolo byl pokyn Italů, kteří před lety přijížděli k nám a objedávali si kávu. Když dostali velký hrnec, říkali obsluze „piccolo“ v tom smyslu, že chtějí menší kávu.
Lungo
Espresso dolité horkou vodou v poměru 1:1. Pokud je vody ještě více, označuje se jako Americano.
Cappuccino
Středně velká káva (150 až 180 ml) s horkým mlékem a mléčnou pěnou nahoře. Na pěně může být nastrouhána trocha čokolády. Na cappuccino rozhodně nepatří skořice!
Macchiato
Espresso s mléčnou pěnou nahoře.
Frappé
V létě tolik oblíbené frappé vzniká smícháním espressa, mléka, cukru a ledu v šejkru.