Město Olomouc ruší povinnost platit za školky, družiny a jesle. Rozhodla o tom rada města. Školkovné a úplaty za školní družinu v základních školách a dětských jeslích není nutné platit od termínu jejich uzavření.

„Rozhodnutí přináší alespoň nějakou úlevu rodičům dětí, které navštěvují naše předškolní nebo školní zařízení, a ta byla z důvodu vyhlášení nouzového stavu uzavřena,“ uvedl primátor Mirek Žbánek. „Znamená to, že platby za měsíc březen budou rodičům dětí vraceny v poměrné části,“ vysvětlil náměstek primátora pro školství Karel Konečný.

Školní družiny byly uzavřeny 11. března na základě vydaného mimořádného opatřením vlády ČR. Školky město jako zřizovatel uzavřelo 17. března a jesle ukončily provoz 18. března.

V Olomouci nyní jako jediná funguje Mateřská škola Olomouc, Holečkova 10. Zajišťuje nezbytnou péči o děti ve věku od 3 do 10 let, jejichž zákonní zástupci jsou zaměstnanci bezpečnostních sborů, obecní policie, poskytovatelé zdravotních služeb, orgánů ochrany veřejného zdraví a příslušníci ozbrojených sil.