Město Olomouc by mohlo otevřít 49 mateřských škol a jedny jesle k 25. květnu. Musí s tím ale napřed souhlasit rada města.

„O obnovení provozu mateřských škol jednáme s odborem školství, se školkami i s rodiči dětí už delší dobu. V krizovém štábu jsme se shodli na datu 25. května, ještě předtím ale téma předložíme 11. května na jednání rady města,“ uvedl primátor Mirek Žbánek.

Podle Pavla Konečného z oddělení mediální komunikace magistrátu není otevření školek jednoduchou záležitostí. „Situaci komplikuje nařízení o menších počtech dětí ve skupinách, stejně jako personální situace. Sedm školek bude mít problém vůbec otevřít,“ řekla vedoucí odboru školství Hana Fantová. Místo 3829 míst jich bude k dispozici jen 1914.

Přednost dostanou děti předškolního věku s povinným posledním rokem docházky.

„Mateřské školy podpoříme zajištěním pohotovostního množství respirátorů pro personál a roušek i štítů pro děti, pokud bude jejich používání u dětí nutné,“ dodala vedoucí Fantová.

V případě jeslí, které se otevřou ve stejném termínu, bude podle Michala Majera, vedoucího odboru sociálních věcí, otevřeno pro 20 z 35 dětí. Podle průzkumu u rodičů, by to mělo pokrýt jejich potřeby.