Téměř 30 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů dnes vyprošťovalo z koryt řek, čistilo komunikace a mostů a čerpalo vodu ze stovek objektů.

„Zasahujeme hlavně v Šumvaldu, kde je zřízen i štáb velitele zásahu. Na místě je těžká technika ze Záchranného útvaru Hlučín a ZÚ Jihlava s vyprošťovacím automobilem, hydraulickým nakládacím jeřábem, rypadlem i nakladačem. V postižené oblasti máme také naše speciální kontejnery, jejichž vybavení je určené pro čerpání vody a pro zajištění staticky narušených objektů. Vyprošťujeme automobily z vodních toků, čistíme břehy a koryta od nánosů naplavenin, dřeva a dalšího materiálu, aby se řeka mohla vrátit zpět. Práci nám komplikuje poškozená dopravní infrastruktura, utržené cesty i mosty. Na místo byl povolán také statik, který zhodnotí stav zatopených objektů. Začínáme také čerpat vodu ze sklep,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová

V okolí Oskavy a podél toku řeky probíhá pátrání po pohřešované ženě. Hasiči spolupracují s Policií ČR. Dále čerpají vodu ze zatopených objektů. Jejich počet se též šplhá k osmi desítkám. „Situace se zde pomalu uklidňuje. Řešit se bude také utržený most přes řeku Oskavu,“ dodala Balážová.