Rekonstrukce zimního stadionu v Olomouci začne příští rok. To je hlavní zpráva, která vyplývá z pondělního rozhodnutí členů městské rady. Ti se zabývali otázkou rekonstrukce střechy haly, v níž se kromě extraligového hokeje hraje také hokej mládežnický, amatérský a sledge-hokej, odehrává se zde krasobruslení či bruslení veřejnosti.

Letos v dubnu se uskutečnil stavebně technický průzkum střešní konstrukce Zimního stadionu v Olomouci. Autor průzkumu uvedl, že je možné střešní plášť využívat ještě do poloviny roku 2021 za podmínky provedení určitých dílčích oprav. Ty už byly zajištěny odborem cestovního ruchu, sportu a kultury. Pro provoz haly v dalších letech už ovšem muselo vedení města zvolit jasné řešení. „Chtěli jsme, aby to bylo řešení koncepční a přitom realistické,“ konstatoval primátor Mirek Žbánek.

Odbor investic proto připravil pro radní tři varianty řešení stavu střechy. Nejlevnější z nich, za celkem asi 30 milionů korun, počítá s opravou a hlavním materiálem dřevem. Šlo by ovšem o provizorní řešení, protože s takto opravenou střechou by nemohla následně pokračovat rekonstrukce dle původního projektu Multifukční haly Olomouc architekta Roberta Štefky. Naopak nejdražší varianta, která počítá nejen s rekonstrukcí, ale i se zvednutím celé střechy, by stála podle podkladů přibližně 102 miliony korun. Náklady totiž zvyšuje nutnost vyřešit nově nakládání s dešťovou vodou a vybudování rezervoárů.

Kompromisní třetí možnost počítá s tím, že by nová střecha byla vytvořena z trvanlivějšího materiálu, než je dřevo. Jako vhodné z pohledu ceny, kvality i rychlosti provedení bylo navrženo využití trapézového plechu s minimální minerální izolací pro kotvení hydroizolace. Toto řešení by umožňovalo v budoucnu i navýšení tepelné izolace a hlavně umožní pokračování rekonstrukce stadionu podle původního projektu. Doba realizace by se poměrně zkrátila vzhledem k možnostem jednodušší montáže do zhruba tří měsíců. Tato varianta bude stát necelých 60 milionů korun. Právě toto řešení získalo nakonec v radě města největší podporu.