Olomoucký kraj má po dnešku novou radu. Hejtmanem zastupitelé zvolili Josefa Suchánka a hlasováním potvrdili i jeho náměstky.

Ustavující zasedání Zastupitelstva Olomouckého kraje proběhlo za zpřísněných hygienických opatření. Část jeho členů se ze zdravotních důvodů hlasování účastnila formou vzdáleného přístupu. Kraj povede koalice složená z uskupení Piráti a Starostové, Spojenci a ODS.

„Jsem velmi rád, že se podařilo vytvořit funkční koalici, která bude pracovat pro blaho celého Olomouckého kraje,“ uvedl hejtman Suchánek.

Zastupitelé na svém ustavujícím zasedání jmenovali také nové náměstky a radní. Post prvního náměstka obsadí Ivo Slavotínek, v jehož kompetenci budou sociální věci a záležitosti seniorů. Druhým náměstkem se stane Dalibor Horák – ten se zaměří na oblast zdravotnictví.

„Děkuji pracovníkům krajského úřadu i všem zastupitelům za maximální vstřícnost a profesionální přípravu tohoto nejsložitějšího zasedání za dobu trvání kraje,“ řekl první náměstek Slavotínek.

V radě jako náměstci hejtmana zasednou také Jan Šafařík (regionální rozvoj, územní plánování, rozvoj venkova) a Michal Zácha (doprava, sport a volný čas).

Jako členové rady se na chodu kraje budou podílet i Zdeňka Dvořáková Kocourková (investice, evropské projekty, transparence, IT, Smart region), Martin Šmída (životní prostředí, odpady, zemědělství) a Aleš Jakubec (školství).

Radu Olomouckého kraje pak doplní ještě trojice neuvolněných radních Radim Sršeň, Jan Žůrek (kultura a památková péče) a Ivo Mareš.