Přes 37 miliónů korun investoval Olomoucký kraj do rekonstrukce Dětského centra Ostrůvek v Olomouci. Jedna z jeho budov se díky tomu přeměnila na zařízení rodinného typu. Slavnostního otevření dokončené stavby se ve středu 16. prosince zúčastnil náěmstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Dalibor Horáka Ivo Slavotínek, který má na starosti sociální oblast.

„Rekonstrukce budovy probíhala od loňského srpna a ukončena byla letos v listopadu. Bohužel se někdy stává, že maminky z různých příčin nezvládají péči o své malé děti. Cíl přestavby a rozjezdu nového krajského zařízení byl jasný – naučit tyto maminky pod odborným dohledem zásadám péče o dítě, snížit nutnost ústavní péče a zvýšit možnost výchovy dětí v přirozeném rodinném prostředí,“ vysvětlil náměstek Horák.

Dětské centrum Ostrůvek

Náměstek hejtmana Dalibor Horák během prohlídky rekonstruovaného zařízení. 

Rekonstrukce objektu zahrnula téměř vše od základů po střechu. Vznikla tak stavba, která si v ničem nezadá s prvotřídními zařízeními podobného druhu. Dětské centrum Ostrůvek nabízí konzultace, pobytovou službu, ambulantní péči nebo matky přímo naučí, jak mají o svoje potomky pečovat.

„Poskytujeme zdravotní a sociální péči dětem od prvních dnů jejich života až do předškolního věku, a to formou ambulantní, pobytovou a terénní. Těší mě, že se tak nově bude dít v moderním zázemí,“ shrnula zaměření Ostrůvku jeho ředitelka Marie Fickerová.